Створено: Середа, 13 вересня 2023 Надрукувати

Архівні документи Державного архіву м. Києва включено до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу».
Завдяки спільним зусиллям Державної архівної служби України, семи українських архівів, що зберігають архівні документи пов’язані з трагічними подіями в урочищі Бабин Яр (репресії 30-х рр. ХХ ст., розстріли військовополонених та цивільного населення в роки Другої світової війни, Куренівська катастрофа 1961 р.) Міжнародний консультативний комітет ЮНЕСКО включив "Документальну спадщину "Бабин Яр" до Міжнародного реєстру "Пам'ять світу".


7 вересня в урочищі Бабин Яр біля Символічної синагоги перша заступниця Міністра закордонних справ України, голова Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова вручила голові Державної архівної служби України Анатолію Хромову сертифікат. Керівникам державних архівів вручено свідоцтва.
До Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу» включено наступні документи з фондів Державного архіву м. Києва:
- рішення Київської міської думи про створення та забезпечення функціонування кладовищ на території урочища Бабин Яр, заселення прилеглої території;
- протоколи засідань та рішення Київської міської ради народних депутатів та її виконавчого органу, листування та висновки спеціальних комісій з питань меморіалізації та благоустрою Бабиного Яру, виявлення та перепоховання розстріляних військовополонених та цивільного населення, акти обстежень території, тощо;
- історії пацієнтів Київської психіатричної лікарні;
- матеріали про роботу та висновки Державної експертної комісії з встановлення причин трагедії 1961 р., листування з Центральним Комітетом Комуністичної партії УРСР та державними органами, геологічні дослідження, тощо.