Створено: Четвер, 14 грудня 2023 Надрукувати

  День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

  З нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Державний архів м. Києва презентує базу даних «Імена Чорнобиля».


  В результаті аварії на Чорнобильській АЕС склалася надзвичайна ситуація, до якої не були готові ні влада, ні профільні служби, ні інфраструктура. Надзвичайна ситуація вимагала реалізації невідкладних заходів по захисту населення від згубного впливу радіації, забезпечення життєдіяльності інфраструктури та організації заходів із ліквідації аварії та подолання її наслідків. Проте найбільшої шкоди населенню завдало мовчання вищого керівництва радянської держави. Для прийому постраждалих, надання їм невідкладної медичної допомоги та проходження лікування Київська міська влада невідкладно підготувала та забезпечила усім необхідним лікувальні заклади – лікарні № 3, №14, №25, дитячу спеціалізовану лікарню №14, пологовий будинок №1. Також прийом постраждалих здійснювали НДІ педіатрії, акушерства та гінекології, НДІ онкології та радіології, Київська обласна лікарня, госпіталь МВС.
  Тільки за один рік, що минув із дня аварії на Чорнобильській АЕС, лікувальними закладами міста проведено понад 30,0 тис. обстежень громадян, зокрема 14,0 тис. пройшли санобробку, до лікувальних закладів надійшли 21, 4 тисячі осіб, з яких 3532 особи госпіталізовано.
  На постійні основі здійснювався моніторинг стану здоров’я переселенців. Так, місто прийняло понад 18,8 тис. осіб, з них понад 5,0 тис. осіб стан здоров’я погіршився через опромінення. Протягом першого року підприємства та організації направили для ліквідації аварії та усунення її наслідків 8185 фахівців та робітників, з яких 4157 водіїв.
  До бази даних «Імена Чорнобиля» включено осіб, які брали участь у заходах із ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та усунення її наслідків, постраждалих від іонізуючого опромінення.
Інформація публікується із урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних»
  База даних доступна за посиланням: https://archive.kyivcity.gov.ua/project/chornobil/index2.php